De SMI Groep, veelzijdig werkgever in techniek

Geschreven door Niek Donkers, geplaatst in LC 18-12-20

De SMI Groep staat voor een groeiend aantal bedrijven in Dokkum en Leeuwarden. Opdrachtgevers in de scheepvaart, offshore, luxe super jachtbouw en maritieme industrie vormen een stevig onderdeel van het familiebedrijf. De diversiteit in werk biedt volop kansen voor mensen met passie voor techniek. Eigenaren Bert en Bauke Spijksma over ruimte voor idee en eigenaarschap. Maakindustrie op zijn best.

„Ondernemersbloed, oplossingsgericht en flexibel, innovatief en creatief, oog voor detail, betekenis geven aan de omgeving, ruimte bieden aan mensen om zich te ontwikkelen.” Bert en Bauke Spijksma lichten het DNA van de SMI Groep toe. Het bedrijf werd in 1980 opgericht door Jelle Jelsma en hun vader Gabe Spijksma. Nu omvat het diverse moderne metaalbedrijven op het gebied van hoogwaardig plaatwerk, verspaning en maatwerk. Van ontwerp en engineering tot productie, projectmanagement, sales en service. Maakindustrie op zijn best, met oog voor detail. „Het geeft aan hoe we denken, wie we zijn. Het moet goed, op ieder niveau. Van het product en de productievloer tot en met het kantoor, de binnenkant en de buitenkant. De beste mensen, middelen en machines om de beste producten voor onze wereldwijde opdrachtgevers te maken. Wat we maken is zelden standaard. Onze klanten zitten in de superjachtbouw, offshore, medische technologie en gespecialiseerde maakindustrie. Zij hebben vaak unieke wensen, of het nu gaat om hoogwaardige yacht equipment, unieke offshore constructies of andere uitdagende projecten. Wij ontwerpen en maken producten waar de hoogste eisen aan worden gesteld.”

 

Parels in de maakindustrie

SMI is dit jaar uitgebreid met SMI vanderPloeg, voorheen Machinefabriek Van der Ploeg en Nieland  Scheepsbouwpersen, beide in Leeuwarden. Het zijn investeringen in een onzekere tijd, beamen Bert en Bauke: „Wij kiezen ervoor juist nu te blijven investeren in de toekomst van de groep. Het maakt SMI weer completer, we versterken met deze overnames de hele groep. Het uitgangspunt is altijd dat ieder bedrijf op eigen benen staat en tegelijkertijd bijdraagt aan het totaal. Het mooie is dat we iedere keer weer zien, dat de afzonderlijke kracht van een bedrijf meer betekenis geeft aan de anderen. Je kunt enorm veel leren van elkaar en dat versterkt de synergie. Het biedt de SMI Groep steeds meer mogelijkheden in productie en levering, in leveringszekerheid en betrouwbaarheid. De kennis, kunde, het commerciele en creatieve inzicht en de mogelijkheden nemen steeds verder toe. Zo kunnen we onze klanten en opdrachtgevers nog beter bedienen en dat is wat we willen. Als het onmogelijk lijkt, is het de kracht van SMI om toch de mogelijkheden te onderzoeken en realiseren. De lat mag gerust hoog, we zijn een uitdagend en divers bedrijf in veel opzichten.”

Sterk innovatief

„De scheepsbouw, offshore en luxe jachtbouw zijn binnen de SMI Groep sterk vertegenwoordigd met Cramm Yachting Systems, Hydromar Marine Equipment, Swissway Marine Holland en sinds kort met Nieland Scheepsbouwpersen. Stuk voor stuk wereldwijd opererende bedrijven waar vakmanschap, maatwerk, creativiteit, kennis en kunde de basis zijn. De luxe en superjachtbouw en in toenemende mate ook de zeer exclusieve compacte cruise markt waar wij aan leveren, is sterk innovatief, omdat de wensen en eisen van de klant uitdagend en verrassend zijn. Het vergt creativiteit en kennis om oplossingen te kunnen bedenken en een hoge mate van expertise en vakmanschap om het te kunnen maken. Zwemplatformen, beweegbare dekken, telescopische passerelles (loopplanken), landingsplatformen voor helikopters, kranen in allerlei uitvoeringen. Producten om het leven aangenamer te maken en mensen en middelen zoals bijboten, compacte onderzeeërs en helikopters comfortabel van en aan boord te laten. Onze producten worden gekenmerkt als draaibaar, beweegbaar, kantelbaar, automatisch, hydraulisch, makkelijk bedienbaar en belastbaar onder alle denkbare omstandigheden op zee en altijd perfect uitgevoerd in de beste materialen.” „Nieland is wereldmarktleider op het gebied van persen om scheepshuid koud te vervormen tot twee –en driedimensionale vormen. De vraag naar koud vervormen in de metaal, scheepsbouw en architectuur neemt toe. Het heeft grote voordelen ten opzichte van warm vervormen, zoals minder energie, minder arbeidskracht en met meer controle en grip op het resultaat. Wereldwijd groeit de vraag naar koud vervormen en zo biedt Nieland meer werk voor onze productiebedrijven zoals SMI vanderPloeg, waar een groot gedeelte van de productie en assemblage van de scheepspersen plaatsvindt. We richten ons met Nieland op verdere productontwikkeling en vernieuwing.”

Maak beter wat beter kan

De toegenomen diversiteit van de SMI Groep betekent ook diversiteit en groei in werk en werkgelegenheid. „We zoeken mensen met enthousiasme en passie voor techniek. Op allerlei niveaus, in proces- en productengineering, in ontwerp en in productie zoals CNC verspanen en gecertificeerd lassen, in het vermarkten en aan de bedrijfskundige kant. Van stages tot afstudeeropdrachten of scripties tot een loopbaan, want een toenemend aantal mensen gaat hier na een stage aan de slag en ontwikkelt zich verder binnen het bedrijf. Bij de SMI Groep werken inmiddels rond de 200 mensen en door de groei bieden we weer meer ruimte aan andere vakgebieden en competenties. Denk aan communicatie, marketing, internationale verkoop en projectmanagement. Ook als werkgever worden we veelzijdiger. We zoeken in alle gevallen vakmanschap en bieden op ieder niveau uitdaging. We geven jouw ideeën de ruimte, we dagen je uit om vanuit enthousiasme en vakmanschap mee te denken in wat er beter kan en geven je de vrijheid om het beter te maken, we zijn houden van eigen initiatief, we vragen jou om ons en SMI iedere dag te verbeteren, we vragen om eigenaarschap.” De SMI Groep straalt uitdaging en ondernemerschap uit, perfectie in denk en maakwerk. Denk jij met je passie daar aan te kunnen en te willen bijdragen, aarzel dan niet en grijp je kans.

Deel deze informatie